" Tohumlaar fidana,Fidandaan ağaca,Ağaçlar ormaana,Dönmeli yurdumda..."
Topraktan fincana kahvenin üretim aşamaları deyince çocukluğumuzun bu güzel şarkısı geldi aklıma. Açtım hemen youtube'dan, bir yandan dinlerken bir yandan da yazıma başladım. Tabii bu arada sıcak kahvemi yudumlamayı da eksik etmiyorum.
Evet, yanlış tahmin etmediniz. Yukarıda ağaç bir kahve ağacı. Ağacın görmekte olduğunuz çiçekleri - ya da meyveleri mi demeliyim - ileride birer kahve çekirdeği olup bizi o eşsiz tadlarından mahrum bırakmayacaklar. Yeterince olgunlaşan çekirdekler güneşin altında kurumaya bırakılır.
Yeterince kuruduktan sonra çekirdekler, kabuklarından kolayca ayrılırlar ve bir sonraki aşama kavrulma aşamasıdır. Burada unutmadan hemen ekleyeyim, dünyada kahve çekirdekleri en kaba haliyle ikiye ayrılır: Arabica çekirdekler ve Robusta Çekirdekler. Daha detaylı incelemesini daha sonra yapacağız fakat şimdilik sadece şu kadarından bahsedeyim: Arabica daha yumuşak bir içime sahiptir; yetişebilmesi için ılık ve tropikal iklime ihtiyacı vardır. Robusta çekirdeklerin ise daha sert ve yoğun bir aroması vardır.
Tek bir coğrafyanın tek tür kahve çekirdeğine bağlı kalmamız gerektiğini de kim söylemiş? Kahvenin kendine has tat ve kokusunu oluşturan en önemli faktör harmanlanmasıdır. Bunu dilerseniz evde kendiniz de yapabilirsiniz. Farklı çekirdekleri aynı el değirmeninde ya da öğütücü makinede çekerek kendinize has bir aroma üretebilirsiniz. Hani X kahve dükkanının "X spesiyal" isimli kahvesi vardır ya, çok beğenirsiniz ve size formülünü asla söylemezler. İşte onlar sizin damağınıza en çok hitap eden harmanlamalarından birisini yapmaktadırlar. Siz de evde gerekirse egzotik Etiyopya çekirdekleri ile topraksı Sumatra çekirdeklerinin farklı ölçülerde kombinasyonu ile yeni bir tat deneyebilirsiniz.
Kahve çekirdekleri öğütüldükten sonrası artık demlemeye kalmış. Bunun için en basit yöntem bir adet french press kullanmak. French press kullanmanın püf noktalarını şu yazımda anlatmıştım, dileyenler ya da konuya biraz uzak olanlar bir göz atabilirler: Piston Aşağı İndi: French Press ile Filtre Kahve Keyfi
Hiç merak ettiniz mi Dünya'da en çok hangi ülkeler kahve yetiştiriyor diye? Eğer Türkiye'de kahve üretimi olduğunu sanıyorsanız bir hayli yanılmaktasınız. Çay üretimi ve tüketimi konusunda üstümüze yok fakat kahve üretimi sadece Anamur'da çok küçük bir miktarda ve bildiğim kadarıyla henüz deneme aşamasında.
Merakla beklenen listeyi yazının sonuna bıraktım. Merakla beklenen diyorum da sanki hepiniz "haydi artık, o liste, o listeee" diye sabırsızlıktan delirmişsiniz gibi. Dünyadaki toplam kahve üretiminin %95'inden fazlasını üreten bu top 20 listesini aşağıda bulabilirsiniz. Ülke isimlerinin yanındaki % işareti, o ülkenin toplam üretiminin Dünya'nın toplam kahve üretimine - 7,875,180 ton - oranını ifade etmektedir.
1. Brezilya -%33,1- Sadece futbolda dünya lideri değillermiş demek
2. Vietnam -%15,2- Good Morning Vietnam!
3. Endonezya - %6,3
4. Kolombiya - %5,9
5. Etiyopya -%5- Nam-ı diğer: Habeşistan
6. Peru - %4,1
7. Hindistan -%4,1- Hindistan yavaştan kendini sevdirir bom bili bili bili bom bom bom bili bili bili bom
8. Honduras - %3,4
9. Meksika -%3,3- Uyuşturucu için katliam yapan karteller aynısını kahve için de yapmıyorlardır umarım
10. Guatemala - %2,9
11. Uganda - %2,4
12. Nikaragua - %1,6
13. Kosta Rika -%1,4- Un dos tres un pasito palante Maria by Ricky Martin
14. Fildişi Sahilleri -%1,2- They have Drogba, we don't!
15. Papua Yeni Gine - %1,1
16. El Salvador - %0,9
17. Kamboçya - %0,83
18. Ekvador -%0,82- Sıcak çok sıcak, sıcak daha da sıcak olacak, bu geceeee
19. Demokatik Kongo Cumhuriyeti -%0,8- Size demokratik değilseniz diyen oldu mu şimdi?
20. Venezuela -%0,76- Miss World!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder