10 Şubat 2014 Pazartesi

Piston Aşağı İndi: French Press ile Filtre Kahve Keyfi

Yazının başlığı biraz Instagram'da paylaşılan o moda haline gelen "aŞKiToMLa KaHVe QeYFi xD" tadında oldu farkındayım. Fakat kahve aşkitodan ya da Berkcan'dan bağımsız olarak başlı başına büyük bir keyif olduğu için bu tarz bir serbest çağrışımı görmezden gelebiliriz.

Hikayesi ayrıca bir yazıyı hak eden ve her ne kadar bir french kiss'in yerini tutmasa da french press cihazı, Wikipedia'ya göre Fransızlar icadının kendilerine ait olduğunu iddia etse de, resmi olarak 1929 yılında İtalyan tasarımcı Attilio Calimani tarafından icat edilmiş ve gene kendisi tarafından patenti alınmıştır. Coffee press, coffee plunger, press pot gibi isimlerle de anılıyor olup bu yazıda french press olarak isimlendirilecektir.




Öncelikle hazırlanma araçlarına göre kahve çekirdeklerinin ne kadar kalın ya da ince çekilmesi gerektiği ile başlayalım. Espresso, makineden filtre kahve, french press ile filtre kahve ve türk kahvesi arasında şöyle bir sıralama yapabiliriz.

Türk Kahvesi < Espresso < Makineden Filtre Kahve < French Press ile Filtre Kahve

En ince çekilmesi gereken Türk kahvesi iken, French press ile demleyeceğiniz kahvenin çok daha kalın çekilmesi gerekmektedir. French press için kahve çekirdeklerinin yaklaşık 6-7 saniye çekilmesi yeterli iken filtre kahve makinesi için 8-9 saniye yeterlidir. Dolayısıyla makine ve french press arasında çok büyük bir fark bulunmamaktadır. Eğer kahvenizi çekirdek olarak alıp makine ya da el değirmeni aracılığı ile kendiniz öğütmüyorsanız, kahvenizi vakumlanmış poşette öğütülmüş olarak alabilir ya da kahveyi aldığınız yerden filtre kahve makinesine göre çekim yapmasını isteyebilirsiniz.

Haydi gelelim sadede: French press ile filtre kahve nasıl hazırlanır?




Yukarıdaki fotoğraflarda da görmekte olduğunuz üzere kabaca 4 basamaktan oluştuğunu söyleyebiliriz. Hatta daha detaylı bir şekilde maddeler halinde yazmak gerekirse:

1. Kahveyi hazır öğütülmüş olarak almadıysanız çekirdekleri el değirmeni aracılığıyla 6-7 saniye kadar öğütünüz. Bir fincan kahve için yaklaşık 7-8 gr. kahve kullanmak uygundur. Benim filtre kahve makinemle birlikte aldığım ölçü kaşığım var, ona göre ayarlıyorum. Eğer mutfakta hassas teraziniz ya da ölçü kaşığınız yoksa tepeleme dolu 2 tatlı kaşığı olarak düşünebilirsiniz.
2. Öğütülmüş kahveyi kapağını açmış olduğunuz french press içerisinde boşaltınız.
3. Ayrı bir yerde su kaynatınız. Su kaynadıktan sonra birkaç dakika kadar bekleyip yaklaşık 8-10 °C kadar soğumasına izin veriniz. Daha yüksek sıcaklıktaki su kahvenin tadını bozar.
4. French press'in kapağını kapatın ve 4-5 dakika kadar kahvenin demlenmesini bekleyiniz. Unutmayın, filtre kahve makinesinin de french press'in de pişirme taktiği, suyla kahveyi yüksek sıcaklıkta bir arada tuttuktan sonra kahvenin posasını sudan ayırmaktır. Bu işlemi gerçekleştirene kadar 4-5 dakika kadar beklemeniz yeterlidir.
5. Demlenmiş kahvenin posasını bastırmalı filtre sayesinde dibe doğru itip üstte kalan kahveyi bardağınıza doldurabilirsiniz.

Görüldüğü üzere french press'in aslında hiç de komplike olmayan bir mekanizması ve çalışma prensibi var. Biz hala maalesef hazır kahve denilen ya da daha çok nescafe ismiyle anılan kimyasal granüllerden ibaret olan şeyi kahve diye içmekteyiz toplum olarak. Bir kere kahvenin doğal yollarla suda çözünebilmesi imkansızdır, filtreleme yöntemi ile ayrılması gerekmektedir fakat her ne hikmetse kahve çekirdekleri birtakım kimyasal endüstriyel işlem sonrası hazır kahve haline gelmektedir. İdare eder bir french press'i 10 tl'ye alabilirken, güzel ve kaliteli olanları 30 tl'ye bulabilmek mümkün. 100-150 tl civarı da filtre kahve makineleri mevcut. Umuyorum ki ilerleyen yıllarda kahve kültürü ülkemizde daha da gelişirken buna paralel olarak kaliteli kahveleri ülkede hem de daha ucuza bulabileceğiz. 

Yukarıdaki görsel ve maddeler halinde anlatımı yeterli bulmayanlar için youtube'da şöyle basit ve kaliteli bir video buldum:




French press ile çay da demleyebileceğinizi biliyor muydunuz? Ben pek çaydan anlayan biri değilim. Çaydan anlamıyorum dediysem demlemesinden anlamam fakat Sri Lanka'nın seylan çayına, Tayvan'ın oolong çayına, japonların kavrulmuş pirinç çayına bayılırım. Çaydanlık varken french press kullanmanın herhangi bir artısı var mıdır bunu da bilmiyorum, fakat öyle tahmin ediyorum ki bunu daha havalı bulacak olanalr vardır. Fakat dikkat edilmesi gereken çayın kahve gibi sudan tamamiyle ayrılmayacağı ve dem vermeye devam edeceğidir. Bu da acılaşmaya yol açabilir, bu durumda çayın daha fazla demlenmesini beklemeden fincanlara doldurmak çözüm olabilir. 

Başka bir yazıda filtre kahve için makine mi french press mi kullanmalı, bunun üzerinde duracağım. İkisinin de avantajları ve dezavantajları farklı. Bu yazıda amacım, french press'in oldukça pratik ve makul bir fiyata sahip olduğu göz önünde bulundurularak, eğer hala bir taneye sahip değilseniz, doğallıktan çok uzak kimyasal hazır kahve alışkanlığından kurtulmak için sizlere bir fikir vermekti. 

Yazıyı ekşi sözlük'te french press başlığından birkaç entry ile bitirmek istiyorum:

daha önce vasabi için yazdığım şeylerin aynısını bu aparat için de düşünüyorum...yani 2013 yılına gelmişiz hala filtre kahve ile french press'i sosyetik ve lüks zannedenler var...öyle cafelerde masaya french press ile kahve getirtip, etrafa dostum bu çok havalı bir şey, bak üstten nasıl da bastırıyorum sonra kahvemi fincanıma döküyorum ve içiyorum imajı çizme zamanı geçeli çok oldu...hem artık yalnızca starbucks'larda, tchibo'larda falan satılmıyor, her yerde kolaylıkla bulanabiliyor...bizim evde de var mesela bir tane ama filtre kahve içmediğimiz için biz ıhlamur demlemekte kullanıyoruz asdfg süper oluyor...

yani fransızın biri zamanında bunu kahve için düşünmüş olabilir ama bugün dünyanın geldiği nokta bu aleti çok fonksiyonlu hale getirmeye çok müsait...o yüzden herkes birer tane edinsin bence...bu şekilde bu aletin lüks zannedilme olayını ortadan kaldırabiliriz hep beraber...







piston yordamıyla mihneti bize zevk eyleyen büyülü alet. kahveyi geçtim, daha pistonu aşağıya doğru indirirken helecanlar kaplıyor dört bir yanımı.







endisiyle siyah çay da yapılıyor he.

bi kaşığa yakın çay, az kaynar su koyup on dakika bekle. akabinde bastırıp fincana dem kısmını koy, üzerine kaynar su ilave et. tam bi fincanlık demlenmiş çay, mis.







beyler yanaşın size acayip bi tüyo vericem. bu french press'le kağıt filtre kullanırsanız (marketlerde satılan bildiğimiz kahve filtresi) çok daha temiz (telvesiz, çamur gibi olmayan) ve lezzetli bi kahve elde ediyorsunuz. nasıl kullanıcaz derseniz, alın

http://www.youtube.com/watch?v=8avkin4rdze

eleman basket tipi filtre kullanmış ama bulamazsanız konik filtre de iş görüyor.











french press nedir, french press bodum, french press bardak, french press camı, french press demlik, french press ekşi, french press grinder, french press hazırlama, french press hareketi, french press için kahve, french press ile birki çayı, french press kahve makinesi, french press ne işe yarar, french press yeşil çay, french press vs filter coffee, attilio calimani kimdir, kahve çeşitleri, kahve çekirdeği, hazır kahve, nescafe, kimyasal, sağlığa zararlı, granül, french press çay demleme, french press çay nasıl

2 yorum: