14 Şubat 2014 Cuma

Kendisi bir Fransız mı yoksa İtalyan mı?


 "Bilemiyorum, soruya oldukça Fransız kaldım."
"Tabii ki İtalyan erkekleri."
"Tabii ki Fransız öpücüğü."
"O değil de İtalya-Fransa kupa finalinde Zidane ne kafa atmıştı Materazzi'ye" 

Tarzı ucuz esprilerle bir giriş yapacağımı sandıysanız, gördüğünüz üzere haklı çıktınız. Tebrik ederim...

Şu soru aklına daha önce gelmemiş olan herhangi birisi var mıdır acaba? Şahsen ben bu sorunun cevabını hep merak etmişimdir. French press cihazının ismi neden French press? French press'in ismi nereden geliyor?





Piston Aşağı İndi: French Press ile Filtre Kahve Keyfi başlıklı yazımdan bir alıntı ile başlamak istiyorum:

-------------------------------------spoiler----------------------------------------

Hikayesi ayrıca bir yazıyı hak eden ve her ne kadar bir french kiss'in yerini tutmasa da french press cihazı, Wikipedia'ya göre Fransızlar icadının kendilerine ait olduğunu iddia etse de, resmi olarak 1929 yılında İtalyan tasarımcı Attilio Calimani tarafından icat edilmiş ve gene kendisi tarafından patenti alınmıştır. 

                           -------------------------------------spoiler----------------------------------------

İnternette konuyla ilgili bir araştırma yaptığımda bana en inandırıcı gelen - basit -açıklama şu şekildedir:

French press'in bilinen en eski örneğinin 1850 yılları Fransa'sına ait olduğu düşünülmekte. Bugünkü halinden farkı ise cam ya da plastikten değil metalden yapılmış olması idi. Bildiğiniz üzere french press'in çalışma mekanizması suyla kahveyi yüksek sıcaklıkta bir arada tuttuktan sonra kahvenin posasını sudan ayırmaktır. Bu ilk cihaz da aynı şekilde demlenmiş kahvenin posasını bastırmalı, metal bir örgüden oluşan filtre sayesinde dibe doğru itip ayırmakta idi.

1929 yılında Attilio Calimani'nin yaptığı aslında hali hazırda kullanılmakta olan bir mekanizmayı aynen kullanıp, metal kısmı camdan tasarlamak gibi basit bir değişiklik yapmak ve açıkçası Fransızlar'da biraz daha uyanık davranıp icadın patentini almak oldu. Bu açıdan ne mutlu ki ismindeki "french" ifadesi 100 yıla yakın bir süre de geçse günümüze kadar gelmiş.

İşin aslı kim icat etmişse çok iyi etmiş, kendisine buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kökenine çok fazla takılmadan keyfini sürüyoruz.

Hem Fransızca hem İtalyanca edelim teşekkürümüzü de hak geçmesin bari:

Merci beaucoup monsieur!

Molto grazie sinyor!


french press nedir, french press bodum, french press bardak, french press camı, french press demlik, french press ekşi, french press grinder, french press hazırlama, french press hareketi, french press için kahve, french press ile birki çayı, french press kahve makinesi, french press ne işe yarar, french press yeşil çay, french press vs filter coffee, attilio calimani kimdir


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder